Del 10 al 30 d’abril es pot veure a la sala Joana Raspall de la biblioteca l’exposició “Joan Brossa. Tretze són tretze”.

L’exposició, comissariada per Judith Barnés, està formada per tretze poemes visuals que s’acompanyen de tretze poemes escrits amb la finalitat d’establir un joc de correspondències entre la paraula i la imatge. Cada poema visual dialoga amb un poema escrit. Perquè si el poeta va aconseguir trencar els límits, nosaltres hem de saber interpretar la seva obra poètica com un tot.

Imatges de l'exposició de Joan Brossa

Enguany es commemora el centenari del naixement de Joan Brossa (Barcelona, 19 de gener de 1919 – 30 de desembre de 1998) és un dels poetes avantguardistes catalans més importants del segle XX. Amb l’objectiu de convertir la poesia en una eina al servei de la comunicació, va aconseguir diluir les fronteres entre les arts i eixamplar els límits de la creació poètica. En aquest afany d’arribar a tothom, el poeta va decidir abandonar els llibres i sortir al carrer. Poemes visuals que prenen forma de cartell o bé poemes corporis que ocupen l’espai urbà en són els exemples més evidents.

L’esperit inquiet i compromès de Brossa fa que l’espectador i el lector prenguin un
protagonisme molt especial a l’hora de donar sentit als poemes. Sense cap mena de dubte,
la creació brossiana ens ensenya a activar la mirada i a desxifrar el codi lingüístic d’una altra
manera. Però per això ens cal imaginació. En paraules seves: “En la vida només hi ha la nit
i la imaginació. La gent que no en té se sent morta abans d’hora. El que queda és animalitat
pura: una desfilada de màscares”.

A la biblioteca trobaràs diverses obres d’aquest destacat poeta i artista avantguardista i també pots consultar l’especial Joan Brossa de la Biblioteca Virtual.

Font: fundaciojoanbrossa.cat