Ja ens estem preparant per a l’arribada de Nadal, dates de tradició, sigui aquesta curiosa o sorprenent, depèn de com es miri.

Des del nostre caga tió, passant pel dia de Krampus a Àustria, els trols que baixen de les muntanyes a Islàndia, sopar llenties a Itàlia, el costum d’amagar les escombres a Noruega perquè les bruixes no surtin volant amb elles… els crackers anglesos, la visita de l’Avi Fred de Rússia, el pollastre fregit de la nit de Nadal a Tòquio, i les teles d’aranya a l’arbre de Nadal a Ucraïna. Mites, llegendes, tradicions, històries associades… ens agrada que ens les expliquin, fer volar la nostra imaginació mentre ens protegim del fred.

És per això que aquest mes et portem una selecció dels millors contes d’estils molt diferents, per a fer les delícies de les ments adultes més viatgeres.

contes

Contes
d’Anton P. Txéjov

Contes de joventut i maduresa, descripcions poètiques, situacions ridícules, històries i personatges capaços d’emocionar-nos i d’estremir-nos, de fer-nos riure i plorar… Txékhov amb el temps s’ha guanyat el lloc reservat per als clàssics, i ens arriba fresc i ple de vitalitat, ara i sempre!

 

contes cheever

Contes
de John Cheever

És un dels escriptors més influents i llegits de la literatura americana contemporània. Aquesta antologia va rebre el premi Pulitzer i el National Book Award l’any 1979. Estil precís, irònic i complex, que transita tant pels suburbis de Nova Anglaterra, com per les zones més residencials de Manhattan.

contes dahl.jpg

Molt reconegut pels seus relats infantils i juvenils, Roald Dahl quan escriu per adults porta el seu enginy i provocació encara més a l’extrem. Les seves narracions resulten agosarades, iròniques i els seus finals extraordinaris!

invasió

Invasió subtil i altres contes
de Pere Calders

Escriptura àgil i plena de troballes lingüístiques, destaca sobretot pel seu sentit de l’humor. Contes que es perfilen amb una mirada irònica i lleugerament pessimista sobre el comportament humà, i que ens interroguen sobre les nostres conviccions a través de la imaginació.

llano

El llano en llamas 
de Juan Rulfo

Estem davant d’una rara avis, ja que amb només dos llibres: El llano en llamas i Pedro Páramo, Juan Rulfo es va convertir en va convertir en un dels autors més importants del s. XX. Inscrit dins del realisme màgic i amb el llenguatge popular que utilitzaven els camperols mexicans a l’època, aquesta recopilació de contes ens descriu el trànsit del camp a la ciutat a la recerca de treball.

borges

Narraciones
de Jorge Luis Borges

En aquest volum estan acuradament reunides les obres més aclamades de l’autor, com: El aleph, La biblioteca de Babel o El libro de arena. Autor que ens impressiona amb el seu magnífic poder de creació i la seva alta elaboració intel·lectual. Borges a cada conte renova la literatura, la reinventa i reelabora un cop i un altre, sense perdre la seva essència.

Todos los cuentos
d’Edgar Allan Poe

És un dels majors contistes i més importants escriptors de tots els temps. Gran mestre de la novel·la gòtica i percussor del gènere negre i de la ciència-ficció, els seus contes porten el suspens i el desassossec fins a territoris mai abans explorats. Viatger intrèpid com ningú del subconscient, segueix inspirant a les noves generacions a través de la perfecció i efectivitat dels seus relats.