Vivian Maier (1926-2009) va ser una fotògrafa nord-americana aficionada, que va treballar de mainadera durant quaranta anys. En els seus dies lliures, Maier es dedicava a fer fotografies que després amagava gelosament dels ulls dels altres. Va fer-ne més de 150.000 durant la seva carrera amb especial interès en les persones i l’arquitectura de Nova York, Chicago i Los Angeles, tot i que també va viatjar i fotografiar llocs d’arreu del món.
La seva vida és un misteri. Es diu que va morir en la més absoluta pobresa, vivint al carrer durant una temporada, fins que un dels nens que havia cuidat durant la dècada dels cinquanta li va comprar un apartament i va pagar les seves factures fins al dia de la seva mort. Va morir el 2009 sense saber que menys de dos anys després es convertiria en un fenomen viral i en una fotògrafa cèlebre: actualment una còpia d’una foto seva pot arribar a costar 4.400 euros.
Tot gràcies a un jove investigador, John Maloof, que va comprar algunes de les seves pertinences abandones poc abans de la seva mort. Entre en els seus estris va trobar un gran nombre de negatius, filmacions casolanes i enregistraments sonors que, un cop catalogats, van descobrir l’extensa i excepcional obra d’aquesta fotògrafa autodidacta.
Ara tenim l’oportunitat de gaudir de les seves fotografies amb l’exposició “Vivian Maier. In Her Own Hands” que organitza la Fundació Foto Colectania (Julián Romea, 6, Barcelona) del 7 de juny al 10 de setembre.


No et perdis aquesta mostra de fotografies d’una dona que ha aconseguit captivar al món sencer.