El passat divendres 2 d’octubre va tenir lloc a la Biblioteca Montserrat Roig l’acte “Sant Feliu recorda la Neus Català”, organitzat per l’associació Kaleidoscopi Sant Feliu.
La sessió es va obrir amb uns apunts biogràfics sobre Neus Català a càrrec de Beatriz Jiménez. Neus Català és una catalana de 100 anys que va tenir la desgràcia de ser deportada al camp de concentració de Ravensbrück l’any 1944. Dona de fortes conviccions polítiques, ha lluitat tota la seva vida per la justícia i per evitar l’oblit dels fets de la segona guerra mundial.
La periodista Júlia Tardà oferí alguns apunts sobre les dones als camps nazis. Ravensbrück va ser un camp de concentració que funcionà des de 1939 fins al final de la guerra i on foren internades 132.000 dones, de les quals només en van sobreviure 3.500 en el moment de l’alliberament. Eren dones de més de 40 països diferents, moltes d’elles espanyoles i una vintena de catalanes.
Precisament fou Montserrat Roig la primera a documentar el tema dels catalans als camps nazis. Tant ella com els testimonis dels supervivents, parlen de lluitar contra l’oblit, de com la solidaritat entre les persones continua avui amb el seu testimoni. Montserrat Roig qualificà de salut històrica aquest desig de no oblidar part del nostre passat.
La Biblioteca Montserrat Roig presentà una guia de lectura sobre Neus Català on podem trobar documentació sobre la mateixa Neus, llibres de relats de testimonis als camps, novel·les sobre el tema i textos d’història sobre els camps d’extermini.
Per finalitzar l’acte, els participants al taller “Escriure en Català”, una activitat habitual de la Biblioteca Montserrat Roig, van fer una lectura dramatitzada de fragments del llibre Un cel de plom, de Carme Martí.
La Biblioteca Montserrat Roig, en aquest any 2015, Any de les Biblioteques, s’adscriu a les celebracions del 70è aniversari de l’alliberament dels camps d’extermini i de l’Any Neus Català.
No oblidar és una qüestió de salut històrica.
Si vols pots llegir la crònica completa de l’acte que ha publicat el fetasantfeliu.
ANABEL LÓPEZ