Conflictes bèl·lics com els d’Iraq o Ucraïna remeten ara més que mai a la signatura l’any 1864 del primer conveni de Ginebra avui fa tot just 150 anys. Un tractat internacional que forma part del Dret Internacional Humanitari i que resultarà el primer dels quatre acords aprovats, ratificats i ampliats posteriorment per la comunitat internacional.
El seu objectiu buscava humanitzar els conflictes bèl·lics en un sentit filosòfic-pràctic, i per això, establia uns estàndards d’auxili que resultaven fonamentals per garantir els drets de les persones que es trobessin en escenaris de guerra.
En l’àmbit general, les convencions de Ginebra refereixen entre altres, a l’assistència a les víctimes en el camp de batalla, incloent-hi la consideració neutral dels metges lliurats a aquesta tasca. Apel·len al dret a la protecció dels civils i pel que fa els militars, clamen pel manteniment dels drets dels presoners.
El seu propòsit formalitzarà la tasca de l’anomenada Creu Roja i Mitja Lluna Roja, un moviment internacional fundat per Henri Dunant l’any 1863 que actualment és present arreu el món i actua a escala nacional i local.
Els seus principis humanitaris s’inspiren en la no-violència, la mateixa que popularitzà Gandhi a mitjans del segle XX. Un punt de vista que situa valors humans com el respecte, solidaritat, imparcialitat i no discriminació per raons de raça, gènere, origen i estatus social, entre altres, com a base del seu pensament i acció. 
Un antídot eficient contra la violència que per als joves es traduiria en una educació per la pau  valors comunitaris, i per als més grans, fonamentat en la convivència i com a símptoma de societat civilitzada, en drets polítics i civils ancorats en els principis que proclama tota defensa dels Drets humans tan ben expressada en la Declaració Universal.
Per saber-ne més no et perdis la informació que sobre la PauCultura de la pau i temes relacionats ofereixen la Biblioteca Virtual i alguns dels fons especials de les  biblioteques de la xarxa.