L’expressió Al pic de l’estiu fa referència a la segona quinzena d’agost i de manera concreta, al dia 15 d’agost. És una frase feta que assenyala el moment àlgid d’aquest període de l’any i en conseqüència, el començament del camí fins a l’arribada de l’equinocci de la tardor. Un fet que es relaciona amb les estacions de l’any i recullen refranys com Per la Mare de Déu d’Agost, a les set ja és fosc i que es tradueix en ruixats, xàfecs i tempestats de durada breu, així com una davallada de les temperatures nocturnes.


Aprofitant aquesta coincidència en el calendari, ens hem preguntat què és això que genèricament anomenem el temps. I donada la seva influència sobre emplaçaments de població i activitats humanes, amb repercussions locals i globals en el planeta terra de conseqüències a voltes extremes com seria el cas del canvi climàtic, se’ns apareix com un tema de cabdal importància que explica l’interès dels científics.
Des d’un punt de vista lúdic, el temps també ha resultat ser objecte d’interès per a molts aficionats a la metereologia. Una paraula que en grec significa “estudi de tot el que està suspès a l’aire”, fent referència a l’atmosfera o massa gasosa que envolta la terra i possibilita la vida en el planeta.
Tots els fenòmens que succeeixen a l’interior d’aquesta massa gasosa i concretament en la capa de la troposfera, refereixen al temps meteorològic. I aquests esdeveniments meteorològics es manifesten als nostres sentits en forma de sol,  pluja, núvols i vent que a vegades, pren velocitats violentes.
La meteorologia és la ciència que estudia i descriu aquests fenòmens els quals a més, passen en un indret determinat i succeeixen de manera variable. Aquesta característica és la que diferencia el temps del clima.

El clima refereix al conjunt durador de condicions atmosfèriques en una zona determinada, regió o continent, i que caracteritzen l’evolució del temps meteorològic. Per això, de l’estudi i classificació dels diferents climes del món se n’ocupa la climatologia.

Per tant doncs, meteorologia i climatologia no són el mateix, malgrat que aquesta usa la tècnica que aplica la meteorologia, mesures i instruments.

L’observació meteorològica s’usa per recollir dades sobre els diferents elements o fenòmens atmosfèrics i el coneixement obtingut serveix per fer la predicció del temps, objectiu principal de la meteorologia. La seva presència en els mitjans de comunicació, ràdio i televisió, amb populars presentadors de l’espai del temps com Francesc Mauri o Tomàs Molina, enllacen amb l’interès que històricament aquesta ciència ha tingut a Catalunya. Primer amb un mosaic d’iniciatives de diferents entitats com l’encapçalada per l’Associació Catalanista d’Excursions Científiques (1881), capdavantera en el primer intent de fundar el que seria l’Observatori Meteorològic al Turó de l’Home.

També de la mà de mecenes com Rafael Patxot, qui va contribuir al desenvolupament de la meteorologia a Catalunya i en va promoure el seu reconeixement internacional. Enguany es commemora la seva tasca científica amb un seguit d’actes i activitats, coincidint amb el 50è aniversari de la seva mort.
Finalment, aquestes iniciatives disperses s’acaben articulant durant la Mancomunitat, a través de la creació l’any 1921 del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) amb Eduard Fontseré al capdavant. Actualment és adscrit a la Generalitat de Catalunya.

El suport que el SMC rep de la Xarxa d’Observadors Meteorològic, siguin professionals o amateurs, ens remet al principi d’aquesta entrada. I és que per aquesta afició, només cal estar a l’aire lliure, i dedicar-hi estones, a més de manuals o fonts d’informació sobre meteorologia que ens serveixin d’introducció.

Després, pots posar-ho en pràctica, sol o en companyia, prop o lluny de casa. Tot és començar. I si t’engresca el tema, a la xarxa trobaràs moltes associacions i entitats on aixoplugar-te…perquè aleshores i per gaudir-ne, segur que voldràs que caiguin llamps, trons i calamarsa com més dies millor!