El “fes-ho tu mateix”, abreujat com a FTM o DIY (en anglès “Do It Yourself”), és la pràctica de la fabricació o reparació de coses per un mateix, de manera que s’estalvien diners, s’entreté i s’aprèn alhora. És una forma d’autoproducció sense esperar la voluntat dels altres per realitzar les conviccions pròpies. L’ètica del Do It Yourself –generalment associada a diversos moviments anticapitalistes– rebutja la idea d’haver de comprar sempre a d’altres les coses que un desitja o necessita.

Després d’una industrialització desmesurada de tots els camps del coneixement, les peces úniques realitzades per la mà experta (o no) d’un artesà s’han tornat a revaloritzar. L’actual context de crisi econòmica pot haver contribuït a esperonar l’auge del moviment. Des de la cuina fins als complements de roba, passant per múltiples disciplines artístiques… tot hi cap dins la filosofia del DIY.

Constituït com un nou recurs d’oci, que a més afegeix el valor de l’exclusivitat en el producte realitzat, cada vegada són més i més nombrosos els adeptes d’aquest moviment social que es dediquen no només a vendre peces d’artesania en destinacions turístiques, per guanyar-se la vida, com els hippies d’Eivissa, sinó que ha estès a cotes d’edat poc habituals certes labors que abans només havíem vist fer a les nostres àvies.

És fàcil veure avui dia a gent jove realitzant labors de punt, o ganxet, tant per vestir com per decorar (com els cada cop més populars Amigurumi). A més, aquest moviment ha fet que col·lectius que típicament no realitzaven determinades tasques, s’interessin cada cop més per elles: el DIY ha fet que el bricolatge no sigui una activitat típicament masculina, així com ha fet de molts homes, grans dissenyadors de moda, complements, o peces d’artesania tradicionalment fabricades per dones.

Donada la naturalesa objectiva del moviment, la perfecció de l’obra, el seu caràcter i, en definitiva, l’habilitat de l’artesà, prevalen sobre el seu sexe, condició o fins i tot edat. Tot això converteix el “Fet per un Mateix” en quelcom més que un moviment social.

Tant si ets un “manetes” expert o un aprenent, a la biblioteca trobaràs diversos recursos que et poden interessar. Avui et volem convidar a que facis una ullada a la secció de revistes. Hi trobaràs idees per a les teves labors o manualitats, receptes i consells de cuina, bricolatge o jardineria…

Eva Rosas