Enmig de les celebracions de l’any Raspall o l’any Espriu, em plau trobar un moment per recordar també un escriptor que enguany fa 90 anys: Josep Vallverdú. Si als santfeliuencs ens agrada parlar de la Joana Raspall com una de les grans veus de la poesia per a infants en català, Vallverdú no ens hauria de passar desapercebut ja que és una de les grans veus de la narrativa infantil i juvenil en català. 
Josep Vallverdú i Aixalà va néixer a Lleida el 1923. Ha estat amplament guardonat per la seva obra, que s’ha traduït a moltes altres llengües. L’any 2000 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, però abans ja havia rebut el premi Joaquim Ruyra, dues vegades el premi Folch i Torres, i també el Premio Nacional de literatura infantil.
Però no és pels premis sinó per la seva obra que el vull recordar. És amplament coneguda la seva obra Rovelló, que fins i tot ha donat lloc a una sèrie de dibuixos animats. I més enllà d’aquesta obra ja clàssica, em plau recordar els títols que van acompanyar la meva infantesa, en una època que no hi havia tant per triar com actualment. Amb la lectura de Trampa sota les aigües, Un cavall contra Roma, En Mir l’Esquirol, En Roc drapaire… la majoria en els meravellosos Grumets de la Galera, vaig passar unes estones tan bones que no puc sinó agrair-li!
Però el millor de tot és que ha seguit escrivint i ha anat guanyant nous lectors amb noves obres. L’any 2008, per exemple, va guanyar el premi Crítica Serra d’Or de narrativa juvenil per l’obra El testament de John Silver. I no voldria acabar sense recordar també la seva obra per a adults, d’entre la qual destacaria la trilogia de les seves memòries, o la bona feina feta com a traductor. Per totes aquestes obres: gràcies Josep Vallverdú!

                                                                                                            Oriol Bernet
Més informació sobre ell a:
Clica aquí per veure quines obres d’ell tenim a la biblioteca.
Clica aquí per veure què tenim sobre ell a la biblioteca.