Com és temps de Nadal tot i que moltes són les pel·lícules que ens parlen d’aquest tema, rescato entre totes elles el fragment final de Smoke (1995), basada en un guió de Paul Auster, en el qual una dona d’avançada edat comparteix una festa casolana amb un home a qui creu, o fingeix creure, el seu nét –ella és cega i no pot veure en realitat el seu rostre. Però tots dos mengen el pa, beuen el vi i es reparteixen un bon pollastre com si fossin família. Wayne Wang la va dirigir, Harvey Keitel co-interpretar i Tom Waits va posar la seva veu trencada com a rerefons:

Wayne Wang va llegir el relat de Paul Auster El conte de Nadal de l’Auggie Wren –que va aparèixer per primera vegada el 25 de desembre de 1990 al diari New York Times– i posteriorment va suggerir a l’escriptor novaiorquès que creés un passat per als protagonista de la faula. D’aquesta manera va sorgir Smoke.

El conte de Nadal de l’Auggie Wren –i Smoke, la seva extensió fílmica– continua sent un relat deliciós, un senyal que mai no perdem la capacitat de tancar els ulls, com a mínim per Nadal, cada vegada amb menys neu, menys gelades, menys fantasmes i eternament envoltats de sospitosos tancs de cartró.

Extret del pròleg de Javier Pérez Andújar a El conte de Nadal de l’Auggie Wren (Diputació de Barcelona, 2006)

Que llegiu, mengeu, veieu bon cinema i gaudiu en compartir, ni que sigui amb vosaltres mateixos.
Emi Montoliu