Nous gèneres literaris (I) : la fantasia urbana
La fantasia urbana es un subgènere de la fantasia literaria i té com a característiques bàsiques que es desenvolupa en un entorn urbà, en època contemporània i té elements sobrenaturals.

El gènere es desenvolupa en primera persona, en una ciutat real o fictícia, conté personatges mitològics o de ficció i el protagonista acostuma a ser femení. Aquests personatges  mantenen la llei o fan vigilància paranormal, tenen un caràcter dur i independent i és compliquen en una aventura amorosa amb algun ens paranormal amb tocs d’erotisme o sexe.
Aquests tipus de narracions van sorgir al voltant dels anys 80 del segle XX amb l’autora Emma Bull i la seva sèrie “War for the Oaks”.
Alguns escriptors d’aquest gènere que pots trobar a la biblioteca són Ilona Andrews, Jim Butcher, Simon R. Green,  Laurell K. Hamilton, Charlaine Harris o Kim Harrison.
Les històries s’adrecen a adults però també s’han creat per a joves. La diferència es que a la fantasia urbana per a joves no hi ha sexe èxplicit, l’amor és platònic o el primer amor i l’entorn pot ser  algun institut o col·legi.

 

D’escriptors amb obres juvenils et podem oferir, entre d’altres, les sagues de Cassandra Clare amb “Cazadores de sombras”, P.C. i Kristn Cast i “La casa de la noche”, Stephenie Meyer i la sèrie “Crepúsculo”, LJ Smith i les seves “Crónicas Vampíricas” o Claudia Grayi “Medianoche”.