El proper 22 de novembre farà 8 anys que a la biblioteca Montserrat Roig de Sant Feliu de Llobregat es porten a terme les “Lectures en Veu Alta”.

Aquesta iniciativa és pionera dins les activitats d’animació cultural que es desenvolupen a les biblioteques de la província de Barcelona. Per aquest motiu ha estat reconeguda con una bona pràctica per la Xarxa de Biblioteques i s’ha presentat, per la seva vàlua sociocultural, com a exemple d’activitat interdisciplinar de foment de la lectura, d’integració i de divulgació cultural entre professionals de diferents sectors.

Les “Lectures en Veu Alta” són una eina pel foment de la lectura adreçat a la gent gran, un dels grups actualment més amplis i de vegades exclosos dels programes d’activitats de les biblioteques. També ha integrat a altres col•lectius amb dificultats lectores (invidents o amb problemes visuals, persones amb malalties psíquiques o físiques, neolectors adults, nouvinguts…), així com és obert a tot tipus de públic.
Consisteix en sessions d’una hora que es duen a terme quinzenalment. Un grup de voluntaris llegeix a la resta textos seleccionats (poesia, teatre, novel•la, opinió…). També hi ha intervencions musicals per part dels mateixos participants.

Amb aquestes accions hem aconseguit:
– Mostrar un ventall de gèneres literaris i autors diferents que permet multiplicar els coneixements i la capacitat d’escollir de les persones, contribuint a la seva educació al llarg de la vida
– Treballar el foment de la lectura, les ganes de conèixer autors i d’estar al dia.
– Socialitzar a col•lectius que tendeixen a l’aïllament. Ajudant-los a establir relacions amb altres persones no habituals en el seu cercle de contactes. És a dir, volem fomentar la integració social.
– Implicar a molts dels participants en altres activitats de la biblioteca tant a nivell d’usuaris com de col•laboradors.
– Aconseguir uns bons resultats mesurables i en creixement que repercuteixen en el funcionament i els objectius de la biblioteca, optimant un mínim de recursos.
– Presentar la biblioteca a altres entitats de la ciutat i aconseguir que els seus membres participin com a usuaris de les Lectures i de la resta de serveis que la biblioteca ofereix.
– Durant aquests 8 anys hem treballat així amb: Casal Municipal de la Gent Gran, Residència geriàtrica Falguera, Residència Mediterrànea, Centre de Dia el Jardí, Centre de Salut Mental Pins d’or, Centre Ocupacional Marquet Molins (ACAM), Residència Llars de l’Amistat Cheshire (Llar Can Llobera), Escola Tramuntana, Escola d’Adults Mestre Esteve, la Unió Coral.
– Durant l’any aquesta activitat es trasllada a residències i centres, que ho sol•liciten com activitat idònia pel seus usuaris. Durant aquests 8 anys ens hem desplaçat un total de 28 vegades.

Origen de les “Lectures en Veu Alta”:
L’any 2003 vàrem detectar la necessitat d’alguns ciutadans de Sant Feliu de que se’ls llegís en veu alta a causa de problemes visuals i això va donar origen a aquest activitat. Les “Lectures en Veu Alta” són un projecte viu que s’ha anat adaptant de manera acurada a les necessitats dels participants, fet que ha donat una riquesa de matisos i una vida pròpia molt activa a les sessions.

És una activitat que ja té un bagatge de 160 sessions realitzades i en las que han participat un total de 3966 persones, sempre amb uns resultats molt satisfactoris.

La Biblioteca a l’Auditori:
Fruit d’aquesta evolució del projecte ha sorgit “La Biblioteca a l’Auditori”, una mostra anual de les activitats habituals de las nostra entitat duta a terme pels propis usuaris.

Amb “La Biblioteca a l’Auditori” hem aconseguit projectar la biblioteca a fora de la seva ubicació física un cop l’any, omplint l’Auditori del Palau Falguera per arribar a més ciutadans i donar-nos a conèixer.

Amb les sis edicions dutes a terme fins ara hem generat un projecte cultural amb identitat pròpia a Sant Feliu. Es tracta d’un espectacle que els ciutadans esperen d’un any a l’altre i que comporta molta feina i il•lusió per part dels voluntaris participants. És una mostra de teatre, poesia, cançó, música, … que permet exposar tant el fons de que disposa la biblioteca com les activitats que es porten a terme durant l’any.

Per tant us convidem a la celebració d’aquest aniversari el proper dimarts 22 de novembre a la Biblioteca Montserrat Roig.

Us hi esperem!