Divendres 29 d’abril a les 19.30 h
Chiquinho de Baltasar Lopes da Silva

Ja pots passar a recollir la novel·la per la biblioteca, la trobaràs en català i en castellà. També et recomanem que consultis la guia de recomanacions del club.

L’AUTOR
Baltasar Lopes Da Silva va viure a l’Illa de Sant Nicolau, Cap Verd, 1907-1989. Va estudiar al Seminário-Liceu Sant Nicolau i estudià les llicenciatures de dret i de filologia romànica a la Universidade Clássica de Lisboa. El 1930 va tornar a Cap Verd, on farà simultàniament de professor, de rector del Liceu Gil Eanes i d’advocat. Fundà la revista Claridade, amb un nucli d’intel·lectuals que reivindicaven la personalitat de Cap Verd enfront de Lisboa, i hi publicà poemes i proses. El 1947 obté un gran èxit am la novel·la Chiquinho.
 

L’OBRA
Illes de Cap Verd, Àfrica, primera meitat del segle XX. Una cultura mestissa única, ni europea ni africana. El petit Francisco Soares, Chiquinho, creix en un món poblat per les històries de negrers i de fantasmes, d’homes llop i pirates que els més vells expliquen al vespre mentre prenen la fresca. Però en aquest món aspre i pintoresc arriben de tant en tant les cartes i els dòlars que els emigrants envien des de la llunyana Amèrica. Chiquinho se sent fascinat pel món antic arrapat a la terra i al mateix temps per un nou món que l’atrau.

Chiquinho recrea l’itinerari que milions de persones de tot el món han fet el darrer segle, un itinerari que buida el món rural i omple les ciutats, que ofereix moltes coses però també en pren d’altres. Per a l’autor, però, el camí que no es perd mai és el de l’esperança…

La importància d’aquesta novel·la va dur la Unesco a incloure-la entre les obres literàries més representatives de la humanitat.