Dimarts 8 de març a les 19 h
Artemisia Gentileschi
a la sala d’actes de la Torre del Roser (al costat de la biblioteca)

El dia de la dona et convidem a descobrir una de les pintores més destacades del segle XVII: Artemisia Gentileschi.

Autorretrat.

Artemisia Gentileschi (Roma, 1593-Nàpols, vers el 1654) fou la filla gran del pintor Orazio Gentileschi, un dels grans representants de l’escola romana de Caravaggio. Artemisia va ser introduïda a la pintura al taller del seu pare, mostrant més talent que els seus germans, que van treballar al seu costat. Va aprendre dibuix, com empastar els colors i com donar brillantor als quadres. Atès que l’estil del seu pare, en aquells temps, es remetia explícitament a l’art de Caravaggio (amb el qual Orazio tenia relacions de familiaritat), també els primers passos artístics d’Artemisia es van situar, per motius diversos, cap al despertar del gran pintor llombard. Tanmateix, la seva aproximació als temes era diferent de la del seu pare.

Als disset anys va signar la seva primera obra i als dinou anys, atès que l’accés a l’ensenyament de les acadèmies professionals de Belles Arts era exclusivament masculí, i per tant li estava prohibit, el seu pare li va donar un preceptor privat, Agostino Tassi. Amb ell estava treballant en aquell temps Orazio, a la decoració de les voltes de Casino della Rose dins del Palau Pallavicini Rospigliosi a Roma.
Un escàndol va marcar la seva vida. Tassi la va violar l’any 1612. Al principi, ell va prometre salvar la seva reputació casant-se amb ella, però més tard va renegar de la seva promesa, car ja estava casat, i Orazio el va denunciar davant el tribunal papal. La instrucció, que va durar set mesos, va permetre descobrir que Tassi havia planejat assassinar la seva esposa, havia comès incest amb la seva cunyada i havia volgut robar certes pintures d’Orazio Gentileschi.
Del procés que va seguir es conserva documentació exhaustiva, que impressiona per la cruesa del relat d’Artemisia i pels mètodes inquisidors del tribunal. Artemisia va ser sotmesa a un humiliant examen ginecològic i torturada usant un instrument que estrenyia progressivament cordes al voltant dels dits (una tortura particularment cruel per un pintor). D’aquesta manera es pretenia verificar la veracitat de les seves acusacions, car es creia que si una persona diu el mateix sota tortura que sense ella, la història ha de ser certa. Tassi va ser condemnat a un any de presó i a l’exili dels Estats Pontificis. Les actes del procés han influït en la lectura en clau feminista, donada a la segona meitat del segle XX, a la figura d’Artemisia Gentileschi.