Divendres 25 de març a les 19.30 h
L’accident d’Ismail  Kadaré
Ja pots passar a recollir la novel·la per la biblioteca, la trobaràs en català i en castellà. També et recomanem que consultis la guia de recomanacions del club. Si vols, pots mirar al catàleg altres llibres de l’autor que estan disponibles.

L’AUTOR
Ismail Kadaré va néixer a Gjirokastra, al sud d’Albania, l’any 1936. De nen va ser testimoni de la Segona Guerra Mundial, de l’ocupació del seu país per la Itàlia feixista, l’Alemanya nazi i la Unió Soviètica, fins que el 1944 es va instaurar al seu país la dictadura comunista d’Enver Hoxha. Va estudiar filologia a la Universitat de Tirana i, posteriorment, a l’Institut Gorki de Moscou. El 1990 va haver de deixar el seu país i instal·lar-se a París com a exiliat polític.
Narrador, assagista i poeta, Kadaré representa el punt culminant de la literatura albanesa. Sense oblidar les seves arrels, ha traspassat fronteres i s’ha convertit en una veu universal contra el totalitarisme. Considerat el màxim exponent de la literatura albanesa i un dels grans escriptors i intel·lectuals europeus del segle XX, les seves obres han estat traduïdes a més de quaranta llengües. Gran part de la seva obra ha estat traduïda al català: L’abril trencat (1990), Tres cants fúnebres per Kosovo (1999), Novembre d’una capital (2000) i Crònica de la ciutat de pedra (2000), entre d’altres. L’any 2005 va rebre el Man Booker International Prize i el 2009 va ser premiat amb el Premi Príncep d’Astúries per la seva inestimable contribució literària a la cultura universal.
LA NOVEL·LA
Una suposada parella d’amants, un home i una dona, moren en un accident quan viatjaven en un taxi. El conductor, l’únic supervivent, és incapaç d’explicar el motiu de l’accident. Potser té a veure amb alguna cosa que ha vist o li ha semblat veure en el retrovisor. Pero no pot precisar què és exactament, i tampoc pot donar gaires explicacions més; ¿Qui era la misteriosa parella? ¿Cap a on anaven? i ¿per què? De fet, tot el que té a veure amb aquesta parella sembla del tot indesxifrable.
Ben aviat, l’accident es convertirà en un assumpte d’abast internacional. Però més enllà d’una possible conspiració, la història ens exposa la passió d’un home envers una dona en una Europa familiar però tenyida per la pólvora.
En aquesta obra magistral, Ismail Kadaré intenta explicar l’inexplicable: ¿Una història d’amor o la història d’un assassinat, o un tercera història que neix quan les dues primeres s’amaguen darrere les màscares? El misteri de la qüestió obsedirà el lector fins a les darreres línies.