Divendres 25 de febrer a les 19.30 h
club de lectura amb
La rebel·lió dels animals de George Orwell

En la propera sessió del club de lectura ens acostarem a un dels clàssics de la literatura del segle XX, George Orwell, a través d’una de les seves obres més representatives, La rebel·lió dels animals. Ja pots passar a recollir-la per la biblioteca, la trobaràs en català i en castellà. I si et quedes amb ganes de més, no t’oblidis de fer-li una ullada a la guia de recomanacions que et fem des del club.

L’AUTOR

George Orwell, pseudònim d’Eric Arthur Blair (Motihari, Índia Britànica, 25 de juny de 1903 – Londres, 21 de gener de 1950), va ser un escriptor i periodista britànic. La seva obra està marcada per l’empremta de les seves experiències personals en tres etapes de la seva vida: la seva posició en contra de l’imperialisme britànic, que es va traduir en el seu compromís com a representant de les forces de l’ordre colonial a Birmània; a favor de la justícia social, després d’haver observat i patit les condicions de vida de les classes socials dels treballadors de Londres i Paris; en contra dels totalitarismes nazi i stalinista després de la seva participació en la Guerra Civil espanyola (a partir de la qual va escriure el seu Homenatge a Catalunya).
Orwell és un dels assagistes en llengua anglesa més destacats dels segle XX, tot i que molt més conegut per dues novel·les crítiques amb el totalitarisme: La rebel·lió dels animals i 1984 (que va escriure i publicar en els darrers anys de la seva vida).

Testimoni de la seva època, Orwell és, durant els anys trenta i quaranta, cronista, crític de literatura i novel·lista. De la seva producció variada, les dues obres que van tenir major repercussió van ser els textos esmentats anteriorment. A la novel·la 1984 crea el concepte de “Gran Germà” que des d’ençà va passar al llenguatge comú de la crítica de les tècniques modernes de vigilància. L’adjectiu “orwellià” s’empra freqüentment per referir-se a l’univers totalitarista imaginat per l’escriptor anglès.

Font: wikipedia.

LA NOVEL·LA

La rebel·lió dels animals (Animal Farm, 1945) és una novel·la satírica sobre un grup d’animals en una granja que expulsen els humans i creen un sistema de govern propi que acaba esdevenint una tirania brutal. Orwell, socialdemòcrata i membre del Partit Laborista durant molts anys, va ser molt crític amb el règim stalininista. La novel·la va ser escrita durant la Segona Guerra Mundial i, tot i que va ser publicada el 1945, no va començar a ser coneguda fins a finals dels anys cinquanta. El seu impacte va anar molt més enllà del món, inspirant diverses adaptacions cinematogràfiques i, fins i tot, el disc Animals (1977) de Pink Floyd.

La rebel·lió dels animals constitueix una sàtira sobre la corrupció del socialisme soviètic en temps d’Stalin. A més, l’obra és una anàlisi senzilla alhora que formidable de la corrupció que engendra el poder, en qualsevol nivell. Així, l’obra té un doble nivell de profunditat, el que fa possible que el seu missatge trascendeixi el cas particular del règim soviètic.

Orwell satiritza el règimen tzarista, amb el senyor Jones i la monarquia amb els humans, i posteriorment ironitza sobre la revolució rusa fins el període de l’estalinisme. També mostra d’una manera molt crua la relació entre animals i éssers humans, dotant els primers d’una personalitat i posant-los al mateix nivell intel·lectual i racional que l’home, per així representar la brutalitat que pateixen a la granja.

Font: wikipedia.