Aquesta tarda a les 19 h
tertúlia d’art sobre
Miquel Barceló
a la sala d’actes de la Torre del Roser
[entrada gratuïta]

En la propera tertúlia d’art ens acostem a unes de les figures més reconegudes del panorama artístic actual: el mallorquí Miquel Barceló (Felanitx, 1957).

Fill de Francisca Artigues i germà de Margalida Barceló Artigues, des de petit va estar en contacte amb la pintura, ja que vivia entre els pinzells i els colors de sa mare, que era pintora en la tradició paisatgística mallorquina.

Un viatge a París el 1970 li permet descobrir l’art brut, un estil que deixarà una forta influència en les primeres obres que presenta en públic. Format a Palma (1972-73) i a Barcelona (1974), adquirí notorietat internacional arran de la Biennal de São Paulo (1981) i, sobretot, de la Documenta 7 de Kassel (1982), en la qual exposà obres primerenques en què es reflectia l’influx del neoexpressionisme alemany i la transavantguarda italiana.

La seva pintura, sempre dins el marc del figurativisme, incorpora nombrosos referents culturals. Entre els més destacables en una primera etapa, el rerefons mediterrani, i arran d’una prolongada estada a Mali el 1988, el paisatge i la forma de vida africans.

Més recentment, ha introduït en la seva obra reflexions complexes i intel·lectualitzades sobre l’entorn privat de l’artista: el seu taller, la seva biblioteca, etc. Barceló té una forta relació amb les coses que l’envolten, de les quals pren idees per crear el seu art.

Entre els seus darrers projectes destaquen l’elaboració d’un mural ceràmic en una capella de la Catedral de Palma (març del 2007) i la cúpula de la Sala dels Drets Humans de l’ONU al Palau de les Nacions de Ginebra (juny del 2008).

Miquel Barceló treballant en la cúpula de l’ONU.
Foto: Agustí Torres/Onuart