Divendres 17 de desembre a les 19.30 h
El cel és blau, la terra blanca d’Hiromi Kawakami

Hiromi Kawakami és una de les escriptores japoneses actuals més llegides, al proper club de lectura parlarem de la seva novel·la El cel és blau, la terra blanca, el seu primer llibre traduït al català (Quaderns Crema, 2009) i al castellà (Acantilado, 2009). Com cada mes, només amb un clic pots descarregar-te la guia de recomanacions literàries que et fem des del club.

L’AUTORA

Hiromi Kawakami (Tòquio, 1958) va estudiar Ciències naturals i va ser professora de Biologia fins que el 1994 aparegué la seva primera novel·la. Els seus llibres han estat guardonats amb els premis literaris més prestigiosos, que l’han convertida en una de les escriptores japoneses més llegides. Va publicar la seva primera novel·la Kamisama l’any 1994. Amb El cel és blau, la terra blanca (2001) va rebre el premi Tanizaki i fou adaptada al cinema amb gran èxit. Enguany ha aparegut a les llibreries Allò que brilla com el mar (Quaderns Crema).

LA NOVEL·LA

Els personatges de Hiromi Kawakami tenen la soledat en comú amb els de Haruki Murakami i amb els de la pel·lícula Lost in Traslation. És una soledat urbana i gairebé acollidora, lluny de les soledats ombrívoles habituals en literatura. L’escriptora ha llegit Murakami i ha seguit les seves petjades més realistes. El resultat és aquesta deliciosa història.

La protagonista, Tsukiko, té 38 anys quan retroba un antic mestre amb qui es dedica a passejar, a menjar i a beure sake a les “izakaya”. “Teníamos un acuerdo tácito que consistía en no compartir la bebida ni la comida. Cada uno pedía lo que le apetecía. Cada uno se servía sake de su propia botella. Pagábamos por separado. Siempre lo habíamos hecho así.” Ambdós es passen el dia menjant i bevent, i ni tan sols quan van borratxos parlen dels temes, diguem-ne, principals. Vet aquí la gràcia d’aquesta novel·la d’estil impressionista: allò que no sabem, el gruix que resta amagat sota la punta de l’iceberg. La flama sota la llisor aparent del glaç. Amb tot, a mesura que avancen les pàgines i els dies, els dos protagonistes deixen entreveure records de llum grisosa: la dona que un dia va abandonar el mestre i un antic company de classe de Tsukiko.

Font: L’ofici de llegir.