Divendres 26 de novembre
a la sala d’actes de la Torre del Roser (al costat de la biblioteca)
club de lectura amb
Hacia otro verano de Janet Frame

En el proper club de lectura et proposem un viatge a les antípodes de la mà de l’escriptora neozelandesa Janet Frame i la seva novel·la Hacia otro verano. Ja pots passar a recollir la novel·la per la biblioteca i també et pots descarregar la guia de recomanacions del club.

L’AUTORA

Janet Frame (1924-2004) és una de les escriptores més destacades de la literatura neozelandesa. Nascuda al sí d’una família modesta, va escriure novel·la, contes i poesia. Estudiant solitària, mentre es preparava per ser mestra va intentar suicidar-se davant la perspectiva d’una vida sencera dedicada a l’ensenyament. Tal i com va escriure a la seva autobiografia, des del principi va tenir una consciència aguda i dolorosa pel llenguatge. Va ser ingressada diverses vegades en institucions mentals per tractar la seva presumpta esquizofrènia, però els reconeixements literaris que aconseguir amb la seva primera obra li van estalviar tractaments agressius.

El seu primer llibre va ser la col·lecció de contes El lago (1951). Posteriorment publicaria Los buhos lloran (1957) que combina poesia i prosa reflexionant al voltant de les seves investigacions sobre els límits entre seny i bogeria. Frame contempla una societat inepta i parcial, incapaç d’enfrontar-se amb el desordre, la irracionalitat i la bogeria. Va escriure onze novel·les, entre les quals destaquen Rostros en el agua (1961), Pájaros de lluvia (1968), Vida en el Maniototo (1979) y Los carpatianos, que va guanyar el premi de literatura de la Commonwealth el 1989; quatre llibres de relats i apunts; un de poesia, El espejo de bolsillo (1967), i el llibre per a nens Mona Minim y el olor del sol (1969). Però la seva reputació crítica i la seva popularitat es van consolidar amb la seva Autobiografia (1989), publicada en tres volums: Hacia la isla (1982), Un ángel en mi mesa (1984) i El enviado de la ciudad de cristal (1985). L’obra va ser adaptada per al cinema per Laura Jones i Jane Campion amb el títol Un ángel en mi mesa (1990).

Les novel·les de Janet Frame combinen una sinceritat absoluta amb l’experimentació literària, emprant el monòleg interior i un simbolisme molt desenvolupat per a reflexar la seva experiència personal d’inseguretat i l’aïllament d’aquells que se senten fora del món “normal”.

Font: el poder de la palabra i wikipedia

LA NOVEL·LA

L’escriptora Grace Cleave accepta la invitació d’un matrimoni amb dos fills per passar un cap de setmana lluny de Londres, en una casa al nord d’Anglaterra. Mentre lluita per combatre un bloqueig creatiu, Grace se sent cada cop més com un ocell migratori, i escolta amb obsessiva intensitat la crida de Nova Zelanda, la seva terra natal. Insegura de la seva incapacitat per viure en aquest món, Grace fingeix que és capaç d’ocupar un lloc en la societat.

Amb una prosa clara i lúcida, però única en el seu estil i talent comunicador, Janet Frame retrata un personaje d’una riquesa mental sorprenent, sempre al límit de la bogeria i incapaç d’encaixar en les convencions socials. Gràcies a la seva prodigiosa imaginació, tremca fronteres geogràfiques i temporals i, mentre recorda la seva infantesa, fon la incertesa del passat amb el present, i instal·la la llunyana i càlida Nova Zelanda en el fred paisatge anglès.

Escrita el 1963, aquesta exquisida novel·la d’exili amb tints autobiogràfics es va publicar cinc anys després de la mort de la seva autora. Frame la va considerar massa personal per ser publicada en vida, però sempre es va assegurar que no es perdés. Una obra que ha esdevingut ja imprescindible d’una de les autoras més singulars i genials del segle vint.

Font: planetadelibros.com