Dimarts 9 de novembre a les 19 h
a la sala d’actes de la Torre del Roser
(al costat de la biblioteca)
Giotto i el Trecento
En la propera tertúlia d’art ens acostem a un dels moviments cabdals de la història de l’art, el Trecento, de la mà d’un dels seus màxims exponents: el pintor italià Giotto.

El petó de Judes

El Trecento és el moviment artístic sorgit a Itàlia durant el segle XIV, després de l’Edat Mitjana i precursor del Renaixement, que va canviar tot el panorama artístic europeu. Giotto (1267-1337), pintor i arquitecte italià, va ser un dels seus màxims exponents.

Nascut al si d’una família camperola pobra, prop de Florència, el petit Giotto era pastor. La llegenda diu que amb onze anys, tot cuidant les ovelles, Giotto estava dibuixant amb guix sobre unes pedres. L’artista Cimabue el va veure dibuixant una ovella tan natural i perfecta que immediatament li va demanar a son pare agafar-lo com aprenent.

El seu art fou extremadament innovador, i és sovint considerat el precursor de l’evolució que portaria, poc després, a l’explosió del Renaixement italià. Les figures planes i simbòliques agrupades en l’espai decoratiu van deixar pas a els cossos individualitzats i modelats que interactuaven en un espai en perspectiva. Va aconseguir adoptar el llenguatge visual dels escultors donant pes i volum a les seves figures.