Divendres 17 de setembre a les 19.30 h
club de lectura amb
Orgull i prejudici de Jane Austen

El club de lectura marxa de vacances durant l’agost, però et deixa deures per a les vacances: Orgull i prejudici, un dels clàssics més populars de la literatura anglesa. Ja pots passar a recollir la novel·la per la biblioteca, la pots llegir en català o castellà. I per nodrir la teva curiositat lectora et proposem la guia de recomanacions del club.

L’AUTORA

Jane Austen (1775 –1817), novel·lista anglesa, és autora entre d’altres d’Orgull i prejudici, Seny i sentiment i Emma, considerades clàssics de la literatura anglesa. La seva penetrant anàlisi de la societat de l’època, unida al seu magistral ús del la narració indirecta i de la ironia, fan d’Austen una de les més influents i estimades novel·listes del segle XIX.

L’obra més popular d’Austen és Orgull i prejudici, que es considera un exponent de la seva astuta comèdia de costums. Austen també va escriure una sàtira de les llavors populars novel·les gòtiques d’Ann Radcliffe, L’abadia de Northanger, que va ser publicada pòstumament.

Com altres escriptores de l’època, Austen va publicar les seves obres de manera anònima; aquest fet va comportar que mai no s’integrés en els cercles literaris influents.

Les comèdies de costums d’Austen, especialment Emma, sovint es posen com a exemple de perfecció formal. Els crítics moderns continuen descobrint noves perpectives en els incisius comentaris d’Austen sobre la situació de les senyoretes solteres angleses dels últims anys de la dècada del 1790 i els primers de la dècada del 1800, una conseqüència de les lleis i costums en matèria d’herència, que atribuïen al fill mascle de més edat la pràctica totalitat de l’herència familiar.

Tot i que la carrera d’Austen va coincidir amb el moviment romàntic, no va ser una romàntica intensa i apassionada, podent trobar-se elements neoclàssics en la seva obra. Les emocions passionals, en les novel·les d’Austen, habitualment comporten perills: la dama jove que resa dues vegades al dia té més probabilitats de trobar la felicitat vertadera que aquella que fuig amb un amant capritxós. Els valors artístics d’Austen tenen més punts de contacte amb David Hume i John Locke que amb els seus contemporanis William Wordsworth o Lord Byron. Entre les influències sobre Austen cal destacar Samuel Johnson, William Cowper, Samuel Richardson, Walter Scott, George Crabbe i Fanny Burney.

Austen no pren partit per l’emoció en el mateix grau que altres escriptors romàntics, però també es mostra escèptica per l’actitud contrària -un càlcul i una fredor excessius sovint condueixen al desastre en les novel·les d’Austen.

A partir del 1816 va començar a patir problemes de salut i va morir un any després a l’edat de 41 anys.

A la biblioteca trobaràs altres obres de l’autora i la pel·lícula biogràfica La joven Jane Austen (Julian Jarrold, 2007).

Font: wikipèdia.

Més informació sobre l’autora:

L’OBRA

Orgull i prejudici és segurament la novel·la més coneguda de Jane Austen, i encara avui és un dels llibres més venuts al Regne Unit. A diferència d’altres obres del segle XIX, conserva tota la vigència, i figura a les llistes dels llibres més llegits, ja des del dia en què es va publicar per primera vegada.

La publicació de “l’estimat infant”, segons les pròpies paraules de l’autora, el 28 de gener del 1813, va tenir un èxit immediat. Publicada en tres volums, al cap de sis mesos ja s’havia esgotat la primera edició de 1.500 exemplars i se n’estava imprimint una altra. Tot i això, la novel·la també va rebre crítiques, a causa de la seva manera irònica de satiritzar la societat de l’època. També se la va titllar de massa feminista, i la famosa escriptora Charlotte Brontë va considerar, segons una carta a G. H. Lewes, que era una obra avorrida i insubtancial, ja que no s’hi trobava “ni rastre d’una fisonomia brillant i vívida, ni natura, ni aire fresc, ni carenes blaves”.

Tot i aquestes crítiques, la majoria d’experts asseguren que Orgull i prejudici és la millor novel·la de Jane Austen, ja que combina tots els elements característics de l’autora: romanticisme, exactitud política i social, crítica i humor. A més, és una de les primeres comèdies romàntiques, i la frase que obre el primer capítol és una de les més famoses de la literatura anglesa: “és una veritat universalment coneguda que un home jove en possessió d’una bona fortuna ha de voler una esposa”.

L’acció està situada al segle XIX al comtat de Hertfordshire, Anglaterra. Allà viuen els Bennet, una família de mitjans força modestos que està composta pel senyor i la senyora Bennet, i les seves cinc filles: Jane, Elizabeth, Mary, Lydia i Kitty. La més gran aspiració de la senyora Bennet, personatge exagerat fins al punt de resultar còmic, és que totes cinc es casin amb homes de fortuna, ja que, com ella mateixa diu a la seva filla Elizabeth: “ja em diràs quina altra cosa pot ocupar els teus pensaments quan tens cinc filles!”.

Aquesta popular novel·la ha estat adaptada al cinema i al teatre en diverses ocasions. La més recent va ser dirigida l’any 2005 per Joe Wright i interpretada per Keira Knigthley i Matthew Macfadyen.

Font: wiquipèdia.