Caín de José Saramago

En aquesta obra l’autor reescriu, amb el seu estil irònic i punyent, una història que tots coneixem: la de Caín i Abel. Dos són els protagonistes, Caín i Déu, o més ben dit tres, perquè tota la humanitat amb les seves diverses expressions i pulsacions cobren vida a Caín.

Sense embuts ni subterfugis, i amb un punt d’humor i irreverència, Saramago fa un recorregut mordaç per diversos passatges bíblics per abordar una qüestió que durant mil·lenis ha estat considerada intocable i innombrable en totes les cultures i civilitzacíons: la divinitat i el conjunt de normes i preceptes que els homes estableixen al seu voltant i que sovint els porta a exigir una fe inviolable i absoluta en el qual tot queda justificat, des de la negació a un mateix fins a la mort en sacrifici o a matar en nom de Déu.

Caín és una novel·la crítica fruit del compromís de l’autor amb la llibertat de pensament i en favor de l’home.

José Saramago (Azinhaga, Ribatejo, 1922), Premi Nobel de Literatura 1998, és un dels novel·listes més importants de la literatura contemporània. Fill d’una família camperola molt pobre i sense terra, els seus orígens marcarien el caràcter i la tendència político-teòrica de l’escriptor. Periodista i membre del partit comunista, va patir persecució i censura durant la dictadura de Salazar. Va participar en l’anomenada “Revolució dels clavells” que portaria la democrácia a Portugal. Autodidacte, compromès amb el gènere humà per sobre de partidismes polítics, la seva obra té un estil humorístic i sarcàstic molt característic i, alhora, un mirada càlida sobre la humanitat. Algunes de les seves obres són: Memorial del convent (1982), L’any de la mort de Ricardo Reis (1984), Història del setge de Lisboa (1989), Evangeli segons Jesucrist (1991), Assaig sobre la ceguesa (1995), L’home duplicat (2002), El viatge de l’elefant (2008) i moltes més.

Clica per veure altres obres d’aquest autor a la biblioteca i altres novetats de novel·la.