L’escriptor Miguel Delibes va morir aquest dijous a Valladolid, ciutat on va nèixer a l’any 1920, després d’un empitjorament de seu estat de salut als 89 anys. L’escriptor va desenvolupar una activitat intel·lectual amb trets distintius: la construcció de novel·les a on s’exposa la parla dels camperols sense deixar de fer servir la rica gramàtica espanyola.

Va iniciar la seva tasca periodística al 1942, al diari El Norte de Castilla, com a caricaturista, i al 1958 va començar a dirigir el diari. Animat per la seva esposa Ángeles de Castro va publicar la seva primera novel·la, La sombra del ciprés es alargada, amb la qual va obtenir el Premi Nadal. Al 1949 va acabar Aún es de día que va ser censurada en part pel franquisme. Va ser amb la seva tercera novel·la, El Camino, que es va consagrar com a escriptor madur. Aquesta tercera obra simbolitza el perpetu enfrontament entre l’escriptura obsesiva, virtuosa i progressivament críptica, enfront el pragmatisme i la sintonia amb el lector mitjà.

Va deixar la direcció del diari El Norte de Castilla per la persecució implacable del Tribunal de Represión contra la Masonería y el Comunismo. Al 1973 la Real Academia el va triar per ocupar la cadira e minúscula. Entre les seves obres també destaquen: Cinco horas con mario, La hoja roja, La mortaja, Diario de un cazador, El hereje i Los santos inocentes Al 1983 la Universidad de Valladolid el va investir Doctor Honoris Causa, més tard es van afegir a aquesta distinció tant la Universidad Complutense, la Universitat alemanya del Sarre i la Universidad de Alcalá de Henares. El Premio Príncipe de Asturias(1982), el Premio Nacional de la Letras (1991) i El Premio Cervantes (1993) ens donen una idea de la figura literària d’aquest gran escriptor.

Més informació: